Soluții pentru combaterea moniliozei și protecția livezilor
03.05.2023

Monilioza este una dintre cele mai dăunătoare boli a sâmburoaselor și semințoaselor
Monilioza este una dintre cele mai dăunătoare boli a sâmburoaselor și semințoaselor. Aceasta atacă fructele, lăstarii, frunzele și florile pomilor. Însă, cu ajutorul tratamentelor potrivite și unui management integrat, această boală poate fi prevenită și combătută eficient.
Odată cu înflorirea, pomii fructiferi sunt contaminați cu sporii care hibernează în sol sau cu cei care se află pe fructele mumificate. Monilioza, care, defapt, este o ciupercă, poate produce pagube semnificative și după recoltare, în perioada de depozitare. Fără adoptarea unui management integrat pentru prevenire și combatere, producția poate fi pierdută în proporție de până la 90%.
Boala reprezintă o adevărată provocare pentru pomicultori, deoarece printre pomii predispuși la contaminarea cu monilioză se numără caisul, vișinul, cireșul, piersicul, prunul, părul, mărul și gutuiul și poate duce la moartea acestora. Cele trei ciuperci din genul Monililia care afectează organele pomilor sunt Monilinia laxa, Monilinia fructigena și Monilinia fructicola.
Apariția acestei boli este favorizată de factori precum umiditatea crescută, vântul, temperaturile mai mici decât media normală sau cantitatea de precipitații.
Monilioza are o largă răspândire la speciile pomicole, astfel încât se mai numește și putregaiul brun al sâmburoaselor. Pomi precum caisul, vișinul, cireșul, piersicul și prunul sunt afectate de ciupercă, deoarece de la un an la altul, aceasta se transmite prin miceliul de rezistență. Atacul moniliozei poate fi confundat cu daunele produse de îngheț, însă diferența este că boala, la început, afectează uniform pomul: florile afectate rămân pe ramuri, zonele afectate de pe lăstari se brunifică și provoacă ruperea acestora, fructele și florile se ofilesc, se brunifică, dar rămân prinse de pom, iar frunzele tinere se desprind de pe ramuri. În cazul fructelor, boala se manifestă printr-un puf cenușiu-albicios care le acoperă și, ulterior, putrezesc.
Pentru sâmburoase, experții BASF recomandă folosirea fungicidului Signum®, pe bază de două substanțe active și Revyona® pentru un bun control al bolilor, flexibil în aplicare, indiferent de condițiile meteorologice.
În cazul semințoaselor, monilioza mai este cunoscută și ca „monilioza de primăvară” și este provocată de ciuperca Monilinia fructigena. Aceasta afectează părul, mărul și gutuiul prin parazitarea tuturor părților semințoaselor în diferite stadii de dezvoltare. Atacul putregaiului continuă chiar și după depozitare, de aceea, combaterea bolilor de acest fel este importantă pentru a preveni pierderile semnificative.
Recomandarea experților este folosirea de fungicide precum Bellis®, pentru combaterea bolilor de depozitare.
Astfel, pentru îngrijirea plantaților și menținerea controlului moniliozei, pomicultorii trebuie să ia în considerare 4 aspecte importante: igienizarea corectă a livezilor, îndepărtarea dăunători precum păduchele de San Jose sau acarienii, tăierea pomilor și, nu în ultimul rând, depozitarea corectă a fructelor.