Delan® - Elementul cheie în protecție
info produs

Floarea-soarelui

Cultura de floarea-soarelui este una dintre cele mai de succes pentru fermieri, fiind și printre cele mai răspândite în țara noastră. Este una dintre culturile oleaginoase care iese în evidență datorită faptului că asigură un randament maxim de ulei la o unitate de suprafață. Semințele provin din hibrizi și soiuri modern, prezentând proprietăți gustative și nutritive de calitate înaltă, cu grăsimi între 50-54%.

În funcție de hibrizii utilizați, climă și tehnologia aplicată, producția la o anumită suprafață cultivată este diferită, fiind foarte ușor să se ajungă la o producție mare.

Alegerea hibrizilor trebuie realizată cu atenție mare, în funcție de mai mulți factori, printre care amintim zona cultivării, potențialul de producție și tipul de sol.

Fermierii consideră floarea soarelui o plantă pretențioasă, deoarece nu rezistă monoculturii, este foarte sensibilă la atacul patogenilor precum mana, putregaiul cenușiu, pătarea brună, alternarioza, a dăunătorilor precum gărgărița porumbului sau viermii sârmă sau a atacului de lupoaie (Orobanache cumana).

Primind îngrijirile corespunzătoare, floarea soarelui poate atinge o calitate superioară, iar acest lucru se vede în producții maximizate. În același timp, buruienile sunt o adevărată amenințare și, dacă nu sunt eliminate la timp prin tratamente corespunzătoare, buruienile pot afecta recolta în proporție de până la 50%.

Se recomandă folosirea erbicidelor potrivite, pentru a evita riscul apariției buruienilor, bolilor sau dăunătorilor și posibila scădere a calității și producției. Erbicidele trebuie alese în funcție de buruienile existente, monocotiledonate sau dicotiledonate și în funcție de tehnologie, preemergentă sau postemergentă.

Floarea soarelui de tip Clearfield®

În 1991 au fost identificate semințe de floarea soarelui care au toleranță la substanțele de tip Pulsar® și provin din plantele sălbatice rezistente la acest erbicid. Modificarea s-a produs ca rezultat al efectelor mutagene din afara zonelor urbane, rezultatul fiindc ă toleranța a crescut brusc.

Încrucișarea cu germoplasma semințelor cultivate s-a produs după ce aceste plante sălbatice au fost recunoscute, astfel au fost creați hibrizi destinați pentru comerț, care în prezent se numesc Clearfield®.

Organisme care nu au suferit schimbări genetice

Semințele de floarea-soarelui se află, în momentul de față, în procesul de regenerare pentru a putea fi date spre utilizare în sistemul de fabricare Clearfield®, cu toleranță la substanța din care este produs Pulsar®. Această toleranță reiese în urma tehnicilor convenționale de îmbunătățire a plantelor. Specialiștii consideră acestea sunt organisme nemodificate din punct de vedere genetic.

În spatele lansării în comerț a unui hibrid de tip Clearfield® se află un proces complex, deoarece durează o perioadă îndelungată de mai mulți ani și hibrizii în cauză trebuie trecuți prin mai multe etape înainte ca acestea să fie considerate a face parte din gama Clearfield®. În colaborare cu toate companiile care se ocupă de semințe, BASF califică fiecare hibrid nou care mai apoi devine unul Clearfield®. În acest moment există reguli stricte în privința toleranței și a performanței.

BASF, împreună cu companiile partenere, se angajează în a asigura siguranța produselor, dacă acestea sunt folosite correct, în conformitate cu instrucțiunile de pe etichetă de către agricultori.

Ce înseamnă de fapt Clearfield® Plus?

Este un sistem de producție de ultimă generație, mai exact, cea mai nouă variantă Clearfield®. Acesta îmbină hibrizii de floarea-soarelui Clearfield® Plus și erbicidul Pulsar® Plus.

Descoperit în 1996 în câmpurile de soia din Statele Unite, sistemul de bază Clearfield® este de fapt o mutație naturală, care se regăsea la plantele sălbatice de floarea-soarelui.

Începând cu anii 2000, BASF desfășoară un program special pentru crearea unui sistem de diminuare a toleranței plantelor de floarea-soarelui și de creștere a producției.

În anul 2006, în urma îmbunătățirii tehnicilor de ameliorare convențională, s-a obținut Clearfield® Plus, o linie de floarea-soarelui inovatoare, nemodificată genetic.

 Ivan Scutaru

Ivan Scutaru

Manager Vânzări

 Natalia Stratulat

Natalia Stratulat

Manager Marketing-Comunicare și Logistică

 Ștefan Marandici

Ștefan Marandici

Consultant tehnic

Mergi sus