Totul despre echipamentul de protecție și folosirea lui în agricultură

Folosirea produselor de protecția plantelor este o etapă necesară în demersul de a obține o cultură de calitate superioară. Dar utilizarea acestor substanțe impune obligativitatea purtării unui echipament de protecție individuală și respectarea anumitor norme. Comportamentul responsabil în această privință intră în sarcina tuturor celor care intră în contact direct cu substanțele. Aceasta include depozitarea echipamentelor într-o încăpere separată de cea ocupată de substanțele de protecție, dar și echiparea într-un compartiment separat sau într-un vestiar.

Importanța echipamentului de protecție în agricultură

Folosirea echipamentului de protecție este esențială, în primul rând, pentru prevenirea oricărui factor de risc asupra sănătății utilizatorilor. Alături de cunoașterea modurilor corecte de folosire a pesticidelor, în sine, agricultorilor le este solicitată și respectarea regulilor de transport, de depozitare și de aplicare a acestora în diferitele tipuri de culturi sau lucrări agricole.

Sunt multe motive pentru care fermierii sau lucrătorii agricoli trebuie să folosească echipamente și mijloace de protecție. Recomandările din ghidul Asociației Europene de Protecție a Plantelor sunt unele de bază și pot constitui un punct de plecare în acest sens, ca standarde minime de respectat în lucrul cu substanțele de protecție a plantelor și nu numai.

Avantajele utilizării echipamentelor adecvate fiecărui tip de lucrare sunt multiple. Utilizând echipamente de protecție certificate, lucrătorii agricoli se pot proteja de pulberile fine, particule solide sau aerosoli. De altfel, există o serie de producători de renume, care pot asigura conformitatea echipamentelor lor pentru diferite tipuri de activitate, conform unor nivele diferite de protecție. Eficacitatea acestor produse depășește în mod frecvent eficacitatea pe care ar da-o produse obișnuite, utilizate poate în grădină, precum mănuși obișnuite, eșarfe sau pantaloni de lucru etc.

Din ce se compune echipamentul de protecție

Echipamentul individual de protecție trebuie ales în funcție de locul în care se desfășoară activitate, tipul de lucrare și, evident, măsurile lucrătorului. În general, elementele unui echipament de protecție sunt:

Combinezon sau șorț de protecție: este piesa principală a oricărui echipament. Acesta poate fi de unică folosință sau reutilizabil, dar etanșeitatea și rezistența sa la apă și la agenții chimici sunt caracteristici generale. Combinezoanele de calitate au certificare DIN 32781, elastic la manșetele mânecilor, glugă, dar supra-protecție peste fermoare;

Cizme: pot fi din cauciuc sau neopren. Sunt de preferat cele cu talpă groasă, care oferă protecție contra reziduurilor sau a înțepării. Talpa trebuie să fie antiderapantă. Materialele exterioare trebuie să poată oferi protecție la acțiunea substanțelor acide sau alcaline.

Pălărie impermeabilă: În anumite situații, când combinezonul nu este prevăzut cu glugă, se poate utiliza o pălărie cu boruri largi, impermeabilă. Deși nu este o alegere ideală, aceasta poate asigura un anumit nivel de protecție, în special în cazul folosirii echipamentelor de stropit.

Mănuși: de preferință lungi, pentru a proteja cea mai expusă parte a corpului: mâinile. Rolul mănușilor este de a preveni contactul substanțelor cu pielea în timpul manipulării produselor de protecția plantelor sau în timpul stropirii.

Ochelarii sau vizieră de protecție: pericolul arsurilor chimice nu vizează doar pielea, ci și ochii. Astfel, ochelarii de protecție sau viziera nu trebuie să lipsească din echiparea fermierilor, atât în timpul manipulării ambalajelor pline, cât și în timpul operațiunilor de amestec, stropire, clătire sau curățare a echipamentelor.

Masca respiratorie: o serie de compuși, produse de protecție a plantelor, fertilizare sau alte produse chimice pot degaja vapori nocivi pentru organism în timpul manipulării. Pentru o protecție cât mai bună se recomandă folosirea unei măști ce respectă specificațiile de filtrare ABE1. Purtarea măștilor sau dispozitivelor respiratoare este recomandată inclusiv în timpul operațiunilor de stropire, din cauza aerosolilor creați.

Cum se folosește corect echipamentul

Folosirea corectă a unui echipament de protecție nu se poate face fără un instructaj în prealabil sau fără parcurgerea informațiilor specifice, oferite de producătorul echipamentului. Înaintea echipării, lucrătorii vor avea obligația de a inspecta starea fiecărei componente a echipamentului. Nu se vor folosi elemente care prezintă rupturi, perforații, crăpături sau alte defecte de natură să afecteze gradul de protecție. De asemenea, la finalul zilei de protecție, echipamentul trebuie curățat, uscat, inspectat, apoi depozitat în condiții optime, separat de alte haine.

Ordinea de îmbrăcare a echipamentului de protecție

În funcție de tipul de echipament, ordinea de îmbrăcare va fi următoarea:

Echipamente cu combinezon de protecție:

1. Combinezon de protecție

2. Cizme (combinezonul trebuie sa acopere cizmele)

3. Masca de protecție

4. Ochelari de protecție

5. Mânuși de protecție

Echipamente cu șorț de protecție:

1. Cizme

2. Șorț de protecție

3. Mască

4. Ochelari sau vizieră de protecție

5. Mănuși (acestea trebuie sa intre sub mânecile sorțului)

Ordinea se păstrează, indiferent de elementele alese pentru protecția feței și nasului. Înainte de scoaterea echipamentului, trebuie să fie curățate elementele care pot fi spălate, fie pe câmp, fie într-un spațiu adecvat pentru curățare. Ulterior, se vor scoate mănușile. Evitați contactul cu partea exterioară a acestora. Masca de unică folosință sau combinezonul de unică folosință trebuie aruncate. Elementele reutilizabile trebuie depozitate în dulapul special. Masca cu filtru trebuie ștearsă cu o cârpă umedă.

Atât combinezoanele sau șorțurile reutilizabile, cât și hainele de zi purtate pe sub echipamentul de protecție trebuie spălate separat de alte haine. Totodată, după fiecare contact cu produsele de protecția plantelor sau cu echipamentul de protecție trebuie să vă spălați foarte bine pe mâini cu apă și săpun. Echipamentele de protecție trebuie inspectate periodic, iar elementele vechi sau deteriorate trebuie înlocuite. Utilizate și îngrijite corect, echipamentele de protecție vor putea preveni contaminările accidentale cu substanțe chimice, respectiv inhalarea vaporilor nocivi sau ingerarea, asigurând condiții sigure de lucru.

 Ivan Scutaru

Ivan Scutaru

Manager Vânzări

 Natalia Stratulat

Natalia Stratulat

Manager Marketing-Comunicare și Logistică

 Ștefan Marandici

Ștefan Marandici

Consultant tehnic

Cotațiile bursiere

Vezi cele mai recente prețuri de tranzacționare și evoluția acestora în timp real.

vezi prețurile

Produse pentru recolte mari și de calitate

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale. Produse inovatoare și eficiente, care să-ți aducă mereu beneficii.

vezi lista

Vremea

Vremea în detaliu pentru fermieri. Ca să ai grijă mai bine de culturile tale

vezi prognoza meteo

Revysol®

Noul ingredient activ Revysol® protejează plantele mulțumită proprietăților sale de revitalizare: eficiență remarcabilă și rol în gestionarea rezistenței, flexibilitate în utilizare și independență față de condițiile meteorologice.

mai multe informații
Mergi sus